Dikey Geçiş Sınavı Nedir? Nasıl Kazanılır?
top of page

Dikey Geçiş Sınavı Nedir? Nasıl Kazanılır?

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2023


Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda bir kez yapılan bir sınavdır. Bu sınav, ön lisans programını tamamlayan veya tamamlayabilecek durumda olan (dersler tamam olmuş sadece staj kalmış adaylar) adayların lisans eğitimine geçiş yapabilmeleri için gerçekleştirilir. DGS, 100 sorudan oluşmaktadır ve süresi 135 dakikadır.


Sınavda adaylardan, lisans eğitiminde etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi için matematik ve Türkçe sorularını çözmeleri istenir. Her iki bölüm için de ortalama 8-10 adet mantık sorusu bulunmaktadır. DGS'nin amacı, farklı ön lisans bölümlerinden gelen öğrencilerin cevaplayabileceği nitelikte sorularla bilgi ve becerilerini ölçmektir.


DGS'den istenilen puanı alan adaylar, mezun oldukları ön lisans programına göre ÖSYM tarafından yayımlanan tablodan geçiş yapabilecekleri lisans programlarını öğrenip tercihlerini yapabilirler. Başvurulan kurumlar, en az %10 kontenjan açma zorunluluğuna sahiptir. Adaylar DGS puanıyla maksimum 30 tercih yapma hakkına sahiptir. (son alımda bu şekile olmuştu 2023 için nasıl olur net bir bilgim yoktur)



DGS'nin avantajları şunlardır:

  1. DGS, 4 yıllık bir lisans programına en kısa yol olabilir.

  2. DGS'nin konuları, YKS'ye göre daha azdır. Sadece matematik ve Türkçe sorularından oluşur.

  3. Öğrenciler, iyi bir çalışma planlamasıyla ve disiplinli bir şekilde hazırlanarak DGS'de başarılı olabilirler. DGS, diğer ÖSYM sınavlarına göre daha kolay kabul edilir.

  4. DGS'ye katılım, YKS'ye göre daha düşüktür. YKS'ye yılda ortalama iki milyon öğrenci girerken, DGS'ye bugüne kadar en yüksek katılım 300 bin kişi olmuştur.

  5. YKS'de kazanma oranı düşükken, DGS'de kazanma oranı daha yüksektir.


DGS ile lisans bölümüne yerleşen öğrencilere kabul edildikleri kurum tarafından Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrencilere birinci ve ikinci sınıflarda eksik oldukları alanların ders sorumluluğu verilir. Programın tamamlanma süresi genellikle 2 dönemdir, ancak derslerin özellikleri, yıllık ders programı, öğretim elemanları ve hazırlık programlarındaki uygunluk durumları gibi faktörlere bağlı olarak bu süre 2 yarıyıl daha uzatılabilir.


Lisans Öğrenimi Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler üçüncü sınıfa kaydedilirler. Hazırlık programında alınan ders kredilerinin en az %80'inde başarılı olan öğrenciler, eksik kalan kredileri tamamlama koşuluyla üçüncü sınıfa geçebilirler.




Eğer tercih edilen bölümde yabancı dil öğretimi yapılıyorsa, öğrencinin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı'ndan önce üniversitenin yapacağı dil muafiyet sınavını geçmesi veya yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olması gerekmektedir. Yabancı dil hazırlık programı sürecinde öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Hem Lisans Öğrenimine Hazırlık hem de Yabancı Dil Hazırlık eğitimi süresince öğrenciler aynı haklardan yararlanır.



Son olarak, DGS'nin içerik ve sınav formatı diğer sınavlara göre daha kolay olduğundan hazırlık süreci daha kısa ve daha kolaydır. Adaylar iyi bir çalışma planıyla hedefledikleri puanı elde edebilirler. Sınav öncesi geçmiş DGS sorularına çalışmak da önemlidir.








85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page