DHBT Sınavı Hakkında Genel Bilgi
top of page

DHBT Sınavı Hakkında Genel Bilgi

Güncelleme tarihi: 5 Şub

DHBT Ne demektir?


Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), ÖSYM tarafından her iki yılda bir düzenli olarak yapılan bir sınavdır. Sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği konu başlıklarından oluşur ve sınavda başarılı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev almak için uygun hale gelirler. Sınavda, temel din bilgisi, İslam tarihi ve kültürü, fıkıh, Kur'an-ı Kerim, hadis, İslamî ilimler, İslam mezhepleri ve akaid gibi konular test edilir. Sınavda sorulan sorular, çoktan seçmeli ve çoğu kez dört seçenekli olarak karşımıza çıkar. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev alabilirler.


Dhbt'de kaç soru var ?


Öncelikle bilmelidir ki Dhbt sınavı 40 sorudan oluşan bir sınavdır. Dhbt 1 ve Dhbt 2 olarak ikiye ayrılmaktadır. Dhbt 1 herkese ortak sorulan sorular ama Dhbt 2 herkesin mezuniyet durumuna göre derslerden gelmektedir :)


Dhbt konuları nelerdir ?


DHBT-1 Konuları

a) İslam İnanç Esasları b) İslam İbadet Esasları c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi) d) Siyer e) İslam Ahlakı DHBT-2 Konuları:

a) Tefsir b) Fıkıh c) Hadis d) Akaid & Kelam e) İslam Tarihi f) Dinler ve Mezhepler Tarihi g) Dini Hitabet


KPSS’den Kaç Puan Almalı ?


Öncelikle KPSS’den belirli bir puan almaya gerek yoktur. Sadece puanınız hesaplansın kafi. KPSS’nin Dhbt sınavına %30 etkisi vardır. Çalışmaya vaktimiz varsa KPSS boş geçirilmemeli. Ama vaktimiz az ise bilinmeli ki Dhbt % 70 etkisi oluyor Dhbt’ye yönelirse daha etkili olacaktır.


DHBT Sınavı Kaç Dakikadır?

DHBT yani açılımı; Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi tek oturumdur ve süresi 60 dakikadır. Dhbt 1 yada 2 için ayrı ayrı oturum yoktur. Adayların sınav süresi bitmeden sınav salonundan ayrılmaları yasaktır.


DHBT'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

Diyanet İşleri Başkanlığı yaparken götürmüyordu. ÖSYM Yaptığından dolayı DHBT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Emin olunmayan cevaplar verilmemelidir.





DHBT Baraj Puanı Kaçtır?


Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir.

Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir. Başvuru bitiminden sonra alım sayısının 3 katı mülakata çağrılmaktadır.



Sınava hangi mezuniyet durumundan girmeli ?


Kpss'ye ne olarak girdiyseniz ondan başvuru yapabilirsiniz. Melela ön lisans olarak kpss'ye girdiyseniz Dhbt ye bu düzeyde girebilirsiniz. Diğer türlü uyuşmazlık olduğu için işinize yaramayacaktır :)



Kpss' girmeden DHbt'ye girebilirmiyiz ?


Kpss'ye girmeden maalesef ösym başvurunuzu kabul etmeyecektir. Bazı arkadaşlar geçmiş yılın yada gelecek yılın kpss'ine girince puanım hesaplanır mı diye soruyorlar ama malsef aynı yılda girmemiz şart :) Çift yıllarda oluyor Dhbt ve Kpss sınavları.




Dhbt soru dağılımı nasıldır ?


DHBT 1 1. İslam İnanç Esasları 4 2. İslam İbadet Esasları 5 3. Kur’an Bilgisi 4 4. Siyer 4 5. İslam Ahlakı 3

DHBT 2 1. Tefsir 3 2. Fıkıh 4 3. Hadis 3 4. Akaid&Kelam 3 5. İslam Tarihi 2 6. Dinler ve Mezhepler Tarihi 3 7. Dini Hitabet 2


Son olarak da Dhbt'yi kazandıracak taktikler ile konuyu bitirmek isterim





15.865 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page